Det finns, som vi redan sagt, inte någon motsättning mellan att underlätta för barnen att lära sig läsa taktila bilder och att uppmuntra barnen att på egen hand skapa bilder, men det egna skapandet leder inte nödvändigtvis till att barnen lär sig att läsa av taktila bilder. Här följer några exempel på hur du och barnet kan arbeta tillsammans med bildförståelse och taktil bild. Tanken är att du och barnet först tittar på ett föremål och sedan på en bild av samma föremål. Därefter kanske ni också ritar av föremålet, gemensamt eller med barnet som den mest aktiva. Till sist klipper ni ut föremålet och klistrar upp det.
De föremål vi valt är sådana som vi kommer i kontakt med i vardagen, när vi äter, klär på oss etc. Det gör också att det är enkelt att fortsätta på samma sätt med andra föremål.
1. Vi äter
Kniv, gaffel och sked
”Här är en kniv”.
Ge kniven till barnet och låt barnet undersöka den, känna på den utan instruktioner. Lägg sedan kniven på bordet och känn tillsammans längs knivens utsida så att ni känner knivens yttre form, konturen.
Rita tillsammans kring knivens utsida på ett tjockt papper.
Klipp ut formen.
Klistra den på ett nytt papper.
Känn på den utklippta formen och jämför med den riktiga kniven.
”Här är en gaffel”
Ge gaffeln till barnet och låt barnet undersöka den, känna på den utan instruktioner. Lägg sedan gaffeln på bordet och känn tillsammans längs gaffelns utsida så att ni känner gaffelns yttre form, konturen. Uppmärksamma särskilt gaffelns klor.
Rita tillsammans kring gaffelns utsida på ett tjockt papper.
Klipp ut formen.
Klistra den på ett nytt papper.
Känn på den utklippta formen och jämför med den riktiga gaffeln. Uppmärksamma att det kan ha varit svårt att klippa fritt kring klorna.
”Här är en sked”
Ge skeden till barnet och låt barnet undersöka den, känna på den utan instruktioner. Lägg sedan skeden på bordet och känn tillsammans längs skedens utsida så att ni känner skedens yttre form, konturen.
Rita tillsammans kring skedens utsida på ett tjockt papper.
Klipp ut formen.
Klistra den på ett nytt papper.
Känn på den utklippta formen och jämför med den riktiga skeden. Jämför i sista steget formen och påpeka skillnaden, det vill säga att den utklippta bilden saknar skålform.
”Här är en platt tallrik”.
Ge den platta tallriken till barnet och låt barnet undersöka den, känna på den utan instruktioner. Lägg sedan en platta tallriken på bordet och känn tillsammans längs utsidan så att ni känner den platta tallrikens yttre form, konturen. Känn också på hela tallriken, att det inte finns någon skålform i den.
Rita tillsammans kring den platta tallrikens utsida på ett tjockt papper.
Klipp ut formen.
Klistra den på ett nytt papper.
Känn på den utklippta formen och jämför med den riktiga tallriken.
”Här är en djup tallrik”.
Ge den djupa tallriken till barnet och låt barnet undersöka den, känna på den utan instruktioner. Lägg sedan den djupa tallriken på bordet och känn tillsammans längs utsidan så att ni känner den djupa tallrikens yttre form, konturen. Känn också på hela tallriken och uppmärksamma skålformen.
Rita tillsammans kring den djupa tallrikens utsida på ett tjockt papper.
Klipp ut formen.
Klistra den på ett nytt papper.
Känn på den utklippta formen och jämför med den riktiga tallriken. Observera att de båda tallrikarna ger samma bild.
”Hur kan man visa att en tallrik är djup?” Rita en extra ring i den djupa tallriken.
2. Vi dricker
Glas
Glaset blir uppifrån en ring precis som tallriken, men vanligtvis ritar vi inte ett glas på det sättet. I stället lägger vi glaset på bordet och följer dess konturer; då får vi en kantig form. Klipp och klistra för övrigt på samma sätt som ovan
Prova samma sak med en mugg, med öra. Vilken kontur fungerar bäst här? Uppifrån eller från sidan?
3. Vi tittar på fler föremål
Låt barnet hämta föremål i hemmet och diskutera tillsammans vilken kontur som är lämplig att avbilda. Varför inte till exempel: kastrull, stekpanna, grytor, vante och handskar.
5. Vi tittar på storlekar och ritar i annan storlek
Gör som i de första exemplen ovan. Känn på föremålet, rita konturen på fri hand i en storlek som passar pappret. Fundera gemensamt på vad som händer med uppfattningen av bilden när det avbildade föremålet blir mindre. Ta till exempel en strumpa, t-shirt, byxor och kjol.