För att man ska kunna uppfatta något med fingertopparna krävs rörelse och tryck. Man måste röra fingertopparna över ytan och samtidigt trycka lätt för att kunna uppfatta det som finns på ytan. Fingertopparna är känsliga men man måste systematiskt träna upp den taktila förmågan för att kunna känna såväl helhet som detaljer, både på ett föremål och i en taktil bild. Att man kan känna föremålet betyder dock inte att man också kan tolka vad det föreställer. För att kunna identifiera något måste man ha tidigare erfarenhet av det.
Det är stor skillnad mellan att titta på något och att känna på detta något.Ögat uppfattar mycket mer än vad fingertopparna gör; känselsinnet kan inte som synen samtidigt överblicka stora ytor. För att man snabbt ska kunna få en överblick taktilt krävs att reliefbilden inte är för stor eftersom man måste ta del för del med fingertopparna och sedan lägga samman delarna till en helhet. Reliefbilderna måste vara enkla och tydliga, utan onödiga detaljer.
Barn måste träna upp sin förmåga att söka av föremålet eller bilden med fingertopparna och inte bara ”klappa” med handflatan. Genom att föra barnets fingertoppar över föremålet eller bilden kan barnet skaffa sig en uppfattning om formen, med hjälp av konturen. Börjar man först som vuxen med taktila bilder är det bäst att starta med riktigt enkla reliefbilder för att ta till sig tekniken.